pátek 26. dubna 2013

Moje prokletá kolena aneb úvod sezóny v trapu


Po delší době jsem se opět odhodlal trochu aktualizovat můj blog.

Už už to vypadalo, že letos by to mohla být poměrně úspěšná sezóna. Problémy se mi celou zimu vyhýbaly. V březnu se to však změnilo a velké nadšení bylo ta tam. Objevily se mi problémy s kolenem. Opět. Vloni jsem si užil dost problémů s pravým kolenem a necelé 3 měsíce jen plaval a jezdil občas na kole. Letos jako na potvoru na mě ,,zakřičelo" koleno levý. 

První potíže se objevily po absolvovaném tréninku na spinningovém kole těsně před odletem na druhé soustředění na Kanárech. Uklidňoval jsem se, že to nic nebude a koleno poleví, dal jsem si před soustředěním pár dní oraz a už se těšil na další tréninky se sluníčkem v zádech. Bohužel moje sportovní štěstí mě opustilo se vším všudy. Odtrénoval jsem dva dny, z toho jsem byl jednou běhat, kde jsem trochu překonával bolest v koleni, sice na konci klusu se zdálo, že jsem ho rozhýbal, ale další den mi úplně zatuhlo a já s ním skoro nehnul. A aby toho nebylo málo povalila mě chřipka a 5 dní jsem ležel v posteli. ,,Aspoň si to koleno na chvíli odpočine": říkal jsem si pro sebe a snažil se najít alespoň nějaká pozitiva mé nemoci. Bohužel zlepšení vůbec žádné nepřišlo. K naštvání také bylo to, že bolesti jsou dost velké i při jízdě na kole, takže druhý týden soustředění jsem strávil jen v bazénu, kde jsem se odrážel spíše jen jednou nohou, a v posilovně. Za 5 dní jsem naplaval 50 km, což je pěkné, ale plavat jsem mohl i v Čechách. Asi největší radost mi udělalo, že jsem byl díky venkovnímu bazénu nejvíce opálený a neměl na rukou a nohou žádné hloupé přechody. :)

Nemohl jsem se dočkat návratu domů. Na Kanárech to bylo super, ale pozorovat ostatní, jak tvrdě trénují, mě přímo ničilo. Navíc jsem vůbec netušil, co s kolenem je, protože to byl trochu jiný problém, než ten, který jsem měl vloni. Potřeboval jsem už zkrátka od někoho slyšet, jak na tom jsem a kdy budu moct opět běhat.

V Čechách mě hodně známých a kamarádů pomohlo, abych se rychle dostal ke kvalitním doktorům, a aby mi byla zařízena co možná nejrychleji potřebná vyšetření, za to jim všem moc děkuji. Magnetická rezonance nakonec ukázala, že mám poškozenou chrupavku v koleni, takže žádná dobrá zpráva. Dostal jsem doporučení na absolvování rehabilitací a na injekce do kolene s látkou, která by měla fungovat podobně jako vazelína na šroub.

Momentálně se můj zdravotní stav hodně zlepšil. Stále sice neběhám ani nejezdím na kole, ale cítím, že to již nebude dlouho trvat. Určitě jsem se tímto připravil o úvodní část sezóny. Například dnes akorát odletěli moji kamarádi z reprezentačního výběru na Evropský pohár do Turecka, kam jsem měl původně letět s nimi. Také jsem musel odříci své první závody v Německu. Věřím ale, že sezóna je dlouhá a pořád budu mít ještě čas se vrátit do tempa a třeba zajet nějaký slušný výsledek. Teď je jen otázka, kdy to bude. Za dva týdny? Za měsíc? Za dva měsíce? Doufám a modlím se, že to bude co nejdříve.

4 komentáře:

  1. Péťo, to je neskutečně dojemný článek. Málem se u něj tvoji kamarádi v Turecku rozbrečeli. Věříme, že léčba zafunguje a promazaný šroub bude opět fungovat na 120%. T+B+P

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt? :D Děkuju. Vy pořádně makejte. Budu moc držet pěsti..

    OdpovědětVymazat
  3. Hodně zdaru a síly, Pete. Přeju ti, aby ses dal brzo do kupy a podařilo se ti zajet nějaký dobrý výsledek. Ber to tak, že čím těžší cestu k němu budeš mít, tím víc si ho pak budeš vážit. Lászlo

    OdpovědětVymazat
  4. Bud silnej. Bude zase dobře!

    OdpovědětVymazat